Auteur: Jeske Schepers

31 aug

Vernieuwing winkelcentrum Vrijheidsplein

Vernieuwing winkelcentrum en bouw 44 woningen
In opdracht van Bridges Real Estate werkt Studio Beuving Kraal aan het plan voor de vernieuwing van winkelcentrum Vrijheidsplein in Zeist, en de bouw van 44 woningen aan beide kanten van de bestaande flat.

Schaalmodel
We maken regelmatig schaalmodellen van onze ontwerpen, om een beter beeld te krijgen van hoe het project er in 3D uit zou zien. In dit geval hebben we een maquette gemaakt met behulp van een 3D printer.

23 jun

Nieuwbouw appartementengebouw | Eindhoven

Jeske Schepers / Nieuws Zakelijk / / 0 Comments

Ruimte voor nieuwbouw
Onze opdrachtgevers hebben een bakkerij en bakkerswinkel in Eindhoven. De oude bakkerij is aan vernieuwing toe. Deze zal worden gesloopt en verdwijnt van deze plek. Daardoor ontstaat ruimte voor de nieuwbouw van zes appartementen. Boven de winkel zit een bovenwoning. De opdrachtgever wil deze woning graag splitsen in twee appartementen.

Ontwerp appartementen
Kraal architecten maakte het ontwerp voor de nieuwbouw van zes appartementen op de plek van de oude bakkerij. Deze appartementen zijn verdeeld over drie woonlagen. Daarnaast maakten we het plan voor de twee nieuwe appartementen boven de bakkerswinkel.

Vergunning verleend
De vergunning is verleend, dus de aannemer kan starten met de uitvoering!

28 apr

Binnenstedelijke herontwikkeling Driebergen: in uitvoering

Het project

In samenwerking met De Ontwikkelcombinatie ontwerpt Studio Beuving Kraal (Kraal architecten) de herontwikkeling van deze bijzondere locatie in Driebergen. Twee monumentale panden worden getransformeerd. Daarnaast worden er nieuwe woningen gerealiseerd: een villa en drie herenhuizen.

Oude situatie

Op het oude ‘Hoekterrein’ in Driebergen staat een grote monumentale schuur, die vroeger dienst deed als veestal en wagenschuur. Deze is opgeknapt en is in gebruik als cultureel centrum. Rondom de wagenschuur staan een voormalige directeurswoning, een kleine, vervallen drukkerij en een monumentale villa. De drukkerij is net als de villa en de oude wagenschuur een gemeentelijk monument.

Drukkerij
De drukkerij bestaat uit twee bouwdelen. Het achterste bouwdeel van de drukkerij dateert uit 1905. Dit gedeelte heeft een (vergane) gietijzeren goot en een zadeldak. Het voorste bouwdeel is gebouwd in 1933 en heeft een mansardedak. In dit deel zit een daklicht van gietijzer. In de gevel zit een stolpvenster met tweeruitsramen en daarboven een rondboogvenster met draairamen. Beide bouwdelen hebben rechte staafankers en gesmoorde Hollandse dakpannen. De gevels zijn gepleisterd en wit geschilderd.

Monumentale villa
De monumentale villa is gebouwd in 1937. Het grote schilddak maakt een lichte knik richting de voet. Het dak is voorzien van gesmoorde Romaanse dakpannen en heeft een breed overstek. De villa heeft drie dakkapellen met vierruitsvensters. Door één van deze dakkapellen steekt de verbrede schoorsteen. Bijzondere kenmerken zijn de twee ronde stalen vensters met een kruisroede en glas-in-loodramen. Van één hoek van de villa is een stompe hoek gemaakt op het moment dat die als winkel gebruikt werd.

Ontwerp

Het plan voor de herontwikkeling van de locatie omvat:

  1. De nieuwbouw van een villa
  2. De nieuwbouw van drie herenhuizen onder één kap
  3. De transformatie en uitbreiding van de drukkerij tot een unieke monumentale woning
  4. De transformatie van de monumentale villa (nu in gebruik als bedrijfspand) tot vijf appartementen

Monumentale panden
Een belangrijk uitgangspunt voor het ontwerp is om de monumentale panden weer tot hun recht te laten komen. Dat betekent onder andere dat we veel ruimte laten rondom de centraal gelegen Wagenschuur. Op die manier blijft de Wagenschuur behouden als ‘landmark’ en blijft de zichtlijn vanaf de Engweg intact. De voorgevel van de 3-onder-1-kapper met herenhuizen is bewust iets teruggeplaatst ten opzichte van de weg. Zo neemt dit pand een minder prominente plek in tussen de monumentale villa en drukkerij.

1. Nieuwbouw villa

Vormentaal
De nieuwe villa heeft drie woonlagen en een steile kap. In de vormentaal doet de villa mee met de naastgelegen Wagenschuur. Het is ontworpen als een monolithisch, stoer blok. De luiken en de hijsbalk in de voorgevel zijn een verwijzing naar de historische kenmerken van de naastgelegen wagenschuur.

Detaillering
De villa krijgt een wit gestucte gevel met een grijze plint. In de gevel komen grijze houten kozijnen met aluminium waterslagen. De villa krijgt een minimalistische zinken daklijst met een verholen goot. Het dak wordt voorzien van dakbedekking met roeven. Tussen de roeven, vlak onder de nok van het dak, worden zonnepanelen geplaatst.

2. Nieuwbouw drie herenhuizen

3-onder-1-kap
Op de plek van de oude directeurswoning komen 3-onder-1-kap herenhuizen. Deze sluiten aan bij de karakteristieke bebouwing van het oude dorpslint. De herenhuizen hebben subtiele ornamenten. De verspringing in de voorgevel zorgt ervoor dat het volume minder massief oogt en de naastgelegen monumentale panden beter tot hun recht komen. Door de erkers ontstaat een dynamisch straatbeeld. Achter het steile tussendak ligt een plat dak met ruimte voor zonnepanelen, die niet zichtbaar zijn vanaf de straat.

3. Transformatie drukkerij

De vervallen drukkerij krijgt een modern, duidelijk uit 2020 afkomstig, derde volume. Zo ontstaat een unieke gelijkvloerse woning.

4. Transformatie monumentale villa

De villa wordt gerenoveerd en verbouwd om plaats te bieden aan vijf appartementen. Daarbij wordt de gemuteerde hoek van het pand in oude ere hersteld.

Het proces

Voorbereiding

Tender
December 2019: Wander van De Ontwikkelcombinatie vraagt ons of we mee willen doen aan de tender van de Gemeente Utrechtse Heuvelrug.

Plannen
Begin januari 2020: In ons nieuwe kantoor bespreken we met Wander waar het plan aan moet voldoen.

Gewonnen!
Begin februari 2020: We dienen ons plan in en presenteren het bij de gemeente. Een paar dagen na de presentatie horen we dat we de tender hebben gewonnen!

Plan verder uitwerken
Maart tot en met juli 2020: We werken het ontwerp voor de vier panden verder uit. We doen uitgebreider onderzoek naar de monumenten en overleggen met de monumentencommissie en stedenbouwkundigen. De verkaveling wordt langzaam definitief. We benaderen alvast een aantal partijen die straks bij de bouw betrokken kunnen worden.

Welstand
Begin september 2020: De welstandscommissie is akkoord met het ontwerp voor de renovatie van de monumentale villa en drukkerij. Ook het ontwerp voor de nieuwbouw (villa en herenhuizen) is akkoord. Het Algemeen Dagblad plaatst een mooi artikel over het project. Binnenkort gaan de nieuwbouw villa en de herenhuizen in de verkoop.

Bouw

Nieuwbouw
April 2022: Bouwonderneming Karbouw is al een flink eind op weg met de nieuwbouw van de vrijstaande villa en de drie herenhuizen onder één kap.

Transformatie monumentale panden
Inmiddels is Bouwbedrijf vdTol ook gestart met de transformatie van de twee monumentale panden; de appartementen in het Hoekpand en de vrijstaande woning in de voormalige drukkerij.

20 aug

Bouwblog: transformatie winkelpand Bilthoven

Het project

Het pand van Top’s Edelgebak in Bilthoven ondergaat een flinke transformatie.

De winkel wordt uitgebreid en krijgt een nieuwe, uitnodigende entree. De IJssalon -Top’s Secret IJs – krijgt een prominente plek op de hoek van de straat. Ook de gebakwinkel wordt vernieuwd. Volop genieten dus, nu het ijsseizoen weer begonnen is!

De twee appartementen boven de winkel worden opnieuw ingedeeld en volledig gerenoveerd. Ze krijgen een fijn balkon en grote ramen zorgen voor maximale lichtinval.

Het proces

Bouwstelten
Begin september 2019: er wordt plastic aangebracht op de wanden, zodat het plafond gespoten kan worden. Door de bouwstelten hoeft de uitvoerder niet met een trapje te slepen.

Buitenkant wit schilderen
Augustus 2019: de buitenkant van het pand wordt wit geschilderd.

Voor het schilderen

Tijdens het schilderen

Gips geplaatst
Half juli 2019: de gipsplaten zijn aangebracht. Binnenkort worden de wanden gestuct.

Zinken dakbedekking geplaatst
Begin juli 2019: de dakbedekking van zink is geplaatst.

Gipsplaten
Eind juni 2019: Binnenkort worden de gipsplaten aangebracht, zodat daarna de stukadoor kan starten.

Dakopbouw
Eind mei 2019: Boven is de casco van de dakopbouw geplaatst. Binnenkort wordt die geïsoleerd en aan de binnen- en buitenzijde afgewerkt. Later wordt zinkwerk aangebracht op de gevels van de opbouw.

Opening winkel en ijssalon
8 april 2019: de schappen zijn goed gevuld met chocolade en ander lekkers. De winkel en de ijssalon zijn sinds vandaag weer open. Het is heerlijk warm en zonnig; een mooie dag om een ijsje te halen!

Tandje bij voor de opening
April 2019: een paar dagen voor de opening van de winkel en ijssalon… Iedereen zet nog een tandje bij om te zorgen dat ze er maandag perfect uitzien!

Soezenfestival
Maart 2019: het is bijna zover! In april kunnen we weer genieten van vers ijs. En tot die tijd komen we niets te kort, want momenteel is het soezenfestival bij Top’s!

Ruwbouw en afbouw
Maart 2019: ruwbouw en afbouw verlopen deels gelijktijdig. Binnen is de trap van de eerste naar de tweede verdieping inmiddels geplaatst. Op de begane grond is de vloer af. Achterin deze ruimte zal straks het ijs worden bereid.

Veranderingen aan de gevel
Februari 2019: Hier wordt heel hard gewerkt. Er werd een flinke hap uit de gevel gesloopt. Maar dat gat is er niet lang, want er wordt alweer opgebouwd.

Verbouwing gestart
Januari 2019: Voordat de bouw kon starten, moesten de leidingen voor gas, water en elektriciteit worden aangepast. Inmiddels is de aannemer begonnen met de funderingswerkzaamheden en is de verbouwing in volle gang.

23 jul

Entree camping Betuwestrand

Jeske Schepers / Nieuws Zakelijk / / 0 Comments

Alweer tien jaar werkt Studio Beuving Kraal (Kraal architecten) met veel plezier aan projecten voor het Betuwestrand in Beesd. De afgelopen jaren ontwierpen we voor deze gezinscamping onder andere een loungeplek, kabelskibaan, glijbaan, fietsparcours, speelhuis, restaurant en slechtweeraccommodatie. Tijdens het meest recente project hebben we de receptie en het entreegebied in een nieuw jasje gestoken.

Van alle buitenfaciliteiten wordt met dit mooie weer volop gebruik gemaakt.

entree camping ontwerp architect

28 mrt

Vernieuwing entreegebied Betuwestrand, Beesd

Locatie: Beesd
Jaar: 2017
Opdrachtgever: Betuwestrand Recreatie
Status: Bouwvoorbereiding / uitvoering

Programma: semi-openbare buitenruimte
Oppervlakte:
Inhoud: –
Werkzaamheden: ontwerp, technische uitwerking & bouwbegeleiding

Opgave
In navolging van onze eerdere plannen zoals het vernieuwde terras en de slechtweer-accommodatie, zijn we nu gevraagd een ontwerp te maken voor de vernieuwing het entreegebied van de camping. Deze moet weer een eigentijdse uitstraling krijgen en voortborduren op de reeds eerder uitgevoerde vernieuwingen.

Oplossing
De reeds ingezette lijn qua materiaalgebruik zal worden doorgezet. Het belangrijkste voorbeeld hiervan is de bestrating. Hiermee creëren we een herkenbare, eigentijdse uitstraling, die vanaf de entree reikt tot het gebied waar zich de meeste activiteiten afspelen. Naast de herinrichting van de buitenruimte worden ook de gebouwen in het entreegebied voorzien van een restyling. Door ander kleurgebruik en materialisatie ogen de gebouwen weer als nieuw. Hiermee wordt het geheel sfeervoller en frisser. De camping krijgt zo een uitstraling die beter past bij het vakantiegevoel.

Visualisaties

Overzicht van de nieuwe situatie, met op de achtergrond de eerder gerealiseerde vernieuwingen van afgelopen jaren.


Via een brede boulevard passeert men het entreegebouw richting de camping of dagrecreatie.


Overzicht van het entreegebied, gezien recht van boven.


De receptie en toegang tot de camping krijgen een uitnodigende uitstraling, we voegen hiervoor o.a. een pergola toe om de toegang te accentueren.

16 jun

Bouwblog – Nieuwbouw terras Betuwestrand

Jeske Schepers / Nieuws Zakelijk / / 0 Comments

Bouwproces


Uitzetten van het nieuwe terras.


De fundering is gestort en de constructieve balklaag voor het dek is gelegd.


Het terrasdek is gelegd en ook de randafscheiding is gemaakt.


Aanzicht van het nieuwe terras als je komt aanlopen, het glas moet nog geplaatst worden en de nieuwe bestrating moet nog aangebracht worden.


Inmiddels is rondom het terras de nieuwe bestrating aangelegd en wordt ondertussen de laatste hand gelegd aan het terras.


De bestrating wordt doorgetrokken vanaf de slechtweeraccommodatie, waar ook al deze grote 1×1 m betontegels liggen.


Ondertussen is het terras zo goed als klaar en tijdens de eerste mooie dagen in het voorjaar van 2016 al in gebruik genomen.