Biobased woning | Kortenhoef

BIOBASED WONING KORTENHOEF

Een levensloopbestendige biobased woning in natuurgebied “Het Hol” te Kortenhoef is verbouwd, verduurzaamd en uitgebreid.

Bij de uitbreiding en de verbouwing is vrijwel uitsluitend gebruik gemaakt van ecologische en duurzame alternatieven voor bouwmaterialen. Zo werd er bijvoorbeeld geen staal en beton toegepast.
De combinatie van PV-panelen, het aanbrengen van extra isolatie in de bestaande woning en nieuwe, energiezuinige installaties maken de biobased woning bovendien energieneutraal.

De vloeren, wanden en het dak van de uitbreiding zijn volledig van massief hout, dat aan de binnenzijde onafgewerkt in het zicht is gebleven. Met uitzondering van de schuifpui zijn er geen kozijnen toegepast. Het glas is rechtstreeks in het massieve hout geplaatst. Er is geïsoleerd met vlasisolatie en de lattengevel is gemaakt van resthout dat door Natuurmonumenten aan het project geleverd is. Dit hout is vrijgekomen bij natuurherstel werkzaamheden in naastgelegen natuurgebieden. Als architect zijn we geïnteresseerd in de toepassing van dit soort duurzame alternatieven.

De nieuwe uitbreiding is exact op het zuiden gericht, waardoor er optimaal wordt geprofiteerd van de zon. Door de grote overstek valt de zon in de winter in de gehele woonkamer, terwijl deze in de zomer in de schaduw ligt. Bovendien kan er door deze optimale oriëntatie het maximale aantal zonnecellen op het dak. In de zonnige uitbouw zijn de woonkamer en keuken gesitueerd. In de bestaande woning zijn de hoofdslaapkamer en badkamer ook op de begane grond. Hierdoor is de ecologische woning naast energieneutraal ook levensloopbestendig. Op de eerste verdieping van de bestaande woning bevinden zich twee ruime slaapkamers.

Info
Project: vrijstaande woning / Moleneind Kortenhoef
Type: verbouw & nieuwbouw
Opdrachtgever: Natuurmonumenten
Status: opgeleverd
Jaar: 2014

Fotografie: Luuk Kramer

Team
Berry Beuving
Marcel Martensen
Denise Damme

Meer weten? Neem contact met ons op!