Stedenbouwkundig plan Carouge Bachet | Genève

CAROUGE BACHET

Carouge Bachet is een stedenbouwkundig plan voor de verdichting van de wijk Bachet en de aansluiting met een nieuw ondergronds station – ontworpen door Jean Nouvel – op de toekomstige spoorlijn van Genève naar Annemasse (CEVA) in Frankrijk.

Het ontwerp voor een gebiedsontwikkeling van 3,8 hectare is gebaseerd op de afmetingen en verdeling van de huidige percelen. Het volledige plan is daarom opgebouwd uit zeer compacte stedelijke blokken.

Hierdoor zijn in de nieuwe stadswijk de oorspronkelijke korrelgrootte en kavelverdeling van de villawijk nog af te lezen. Door op strategische plaatsen kavels onbebouwd te laten krijgt het plan een luchtig karakter. De kleine korrel maakt een gefaseerde gebiedsontwikkeling mogelijk die makkelijk aan te passen is aan de veranderde markt.

In Genève wil men het autogebruik ontmoedigen. De afstand van woning naar auto is er bij voorkeur groter dan de afstand naar een openbaar vervoershalte. Dit maakt het mogelijk een plan met 22 blokken te ontwerpen, met slechts 3 volledig ondergrondse parkeergarages die worden ontsloten aan de randen van het plan. Hierdoor blijft de wijk vrij van dagelijks autoverkeer en kan de ruimte tussen de blokken zich ontwikkelen tot een parklandschap. Voor de stadsblokken is een breed palet aan woontypologieën voorgesteld. De blokken gelegen aan de buitenzijde van de wijk kunnen geprogrammeerd worden met commerciële functies of voorzieningen in de plinten.

De stadswijk heeft ondanks de stedelijke dichtheid (FSI 1,2) een arcadisch karakter en omvat 400 woningen, 5500m2 aan commerciële functies en 700 parkeerplaatsen. De opdracht voor deze gebiedsontwikkeling is voortgekomen uit de gewonnen eerste prijs voor Europan 9.

Info
Project: 400 woningen, commerciële ruimte / Genève
Type: stedenbouwkundig plan / nieuwbouw
Opdrachtgever: Canton de Genève
Jaar: 2010
Fotografie: Tim Stet

Team
Berry Beuving
Marcel Lok
Illustraties: Rodrigo Pareja

Meer weten? Neem contact met ons op!